ÚDZS musel narýchlo meniť webové sídlo

21.02.2012 Celý región

Bratislava 21. februára (TASR) - Úrad, ktorý dohliada nad zdravotnými poisťovňami a poskytovaním zdravotnej starostlivosti, musel dnes narýchlo zmeniť svoje webové sídlo. Dôvodom je útok na jeho pôvodnú webstránku www.udzs.sk, ktorá sídlila na internetovej doméne, ktorú nemal vo vlastníctve. Stránky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) tak možno v súčasnosti nájsť na www.udzs-sk.sk

Webová doména doteraz patrila spoločnosti Vesmír, tá ju však vraj predala tretej strane. Pre TASR to uviedol Peter Puškár, ktorý má mandát na jej zastupovanie v rokovaniach s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poznamenal, že kúpa asi bola špekuláciou, kupca konkretizovať nechcel. Tvrdí, že situáciu chcú napraviť. Puškár je zároveň predseda mimoparlamentnej strany PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ.

Ľudí, ktorí sa dnes chceli dostať na stránky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, presmerovalo na inú doménu. Na tej bola stránka \"úradu pre manipuláciu občanov\". Jej tvorcovia chceli týmto spôsobom podľa svojich slov odmietnuť ovládanie finančnými skupinami, odkazujúc aj na kauzu Gorila. Či je za tento krok zodpovedný nový majiteľ domény, ktorý však zatiaľ nebol registrovaný v systéme na registráciu domén, alebo hackeri, tak nie je jasné.

ÚDZS pre napadnutie svojho webu pripravuje trestné oznámenie. Predseda úradu Ján Gajdoš politizáciu úradu a jeho osoby odmietol. \"Úrad je apolitická inštitúcia, ktorá je nezávislá od vplyvu politických či iných záujmových skupín. Moje niekoľkomesačné pracovné pôsobenie v Dôvere na pozícii špecialistu pre individuálne zdravotné poistenie nemôže byť dôvodom na politizáciu činnosti úradu. Považujem takýto útok za nezmyselný a podávam trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,\" uviedol.
 

Vyberte región